Новини

Відбувся другий етап школи «Культура і політика пам’яті: від ідеї до зміни»

У Луцьку пройшов другий школи, організованої громадською організацією «Центр студій політики пам'яті та публічної історії «Мнемоніка». З 8 по 10 грудня школа об'єднала учасників та учасниць з громад Волинської та Рівненської областей, Житомира, Хмельницького, Києва та Черкас.
Десять мініпроєктів отримали фінансування від організаторів школи та менторську підтримку від ГО «Мнемоніка». Щиро захоплюємось нашими учасниками та учасницями, які реалізували свої ініціативи в межах отриманих міні-грантів.
Серед цих проєктів:

  1. Вистава «Майстерня спогадів ЧЕРЕВИЧКИ», Нововолинськ (Ірина Костюк);
  2. Виставка «Пам’ять і біль Проскурова в роки Другої світової війни», Хмельницький (Ліана Антонюк);
  3. Фільм про двох волинських художників-воїнів «З немоти моєї почалося малювання», Луцьк (Сергій Наумук);
  4. Розробка штендера «Рожеві світанки Щербика Богдана», Усичі, Волинь (Юлія Кондратюк);
  5. Розробка інтерактивної карти «Рафалівка стежками пам’яті», Рафалівка, Рівненщина (Наталія Совгуть);
  6. Організація фотовиставки у селі Степань з відновлення історичної пам’яті єврейської історії та музики. Степань, Рівненщина (Галина Чибуровська);
  7. Проведення конференції «Комеморативні практики російсько-української війни очима молодого покоління», Київ (Оксана Сморжевська);
  8. Створення куточка пам’яті «Незламні герої», Рівне (Оксана Гриб);
  9. Підготовка стендів «Людські долі війни», Острожець, Рівненщина (Оксана Кулішова);
  10. Підготовка музейної кімнати, яку присвятили учню школи Павлу Наконечному та іншим учням – учасникам російсько-української війни, Черкаси (Наталія Гриценко).

Більше інформації про реалізовані проєкти можна знайти за посиланням.

Також програма зимової школи «Культура і політика пам’яті: від ідеї до зміни» передбачала лекційну частину та екскурсію місцями реалізації проєктів.

Професорка Рівненського гуманітарного університету Ірина Захарчук виступила з лекцією «Друга світова війна і культурні стратегії української літератури».

Ірина Пилипчук, комунікаційна менеджерка Upshift на Волині, поділилась з присутніми інформацією щодо зовнішньої комунікації проєктів.

Доктор політичних наук, професор кафедри всесвітньої історії Рівненського державного гуманітарного університету, директор Центру Максим Гон провів онлайн-лекцію на тему «Комемораційні досвіди російсько-української війни». Від березня 2022 року він служить у складі Збройних сил України.

Школа відбулася у межах проєкту «Стежками пам’яті» за підтримки EVZ Foundation.