Новини

Відбувся перший етап літньої школи «Культура і політика пам’яті: від ідеї до зміни»

У Рівному завершився перший етап літньої школи, організованої громадською організацією «Центр студій політики пам'яті та публічної історії «Мнемоніка». З 20 по 22 серпня школа об'єднала 23 учасників і учасниць з різних регіонів України, зокрема Волинської, Рівненської, Житомирської, Миколаївської, Чернівецької та Хмельницької областей.

В рамках проєкту «Стежками пам’яті» та за підтримки EVZ Foundation учасники відвідали низку лекцій, тренінгів та воркшопів.
Записи лекцій першого етапу школи доступні в розділі «Медіа» на нашому сайті.
Перший день був насичений подіями. Директор Українського центру вивчення історії Голокосту, Анатолій Подольський, відкрив програму своєю лекцією «Ідеологія нацизму та рашизму: вигадані та реальні паралелі». Того ж дня представник єврейської громади Дюссельдорфа, Матіас Ріхтер, розповів про проєкт «Доріжки пам'яті» та ідею співпраці між містами України та Німеччини на ґрунті збереження колективної пам'яті. Також відбувся тренінг під назвою «Моя та інша пам'ять», який допоміг учасникам глибше зрозуміти концепт «колективна пам'ять». Завершив перший день Тарас Грицюк, який представив досвід ГО «Інша освіта» – партнера нашого проєкту.
Другий день було присвячено обговоренню різних рівнів пам'яті та їх впливу на сучасне суспільство. Світлана Осіпчук, директорка Музею воєнного дитинства, оповідала про рівні пам'яті – особистий, національний та пам'ять громад, а також провела тренінг з проєктного менеджменту. Максим Гон з Рівненського державного гуманітарного університету розкрив тему зміни символічного простору Рівного під час війни. День завершився воркшопами від Інни Мартинчук та Катерини Попової. Після цього Фабіан Рюле, голова ГО «Centropa», провів презентацію та представив фільм, присвячений історії Голокосту в Рівному.
На закінчення дня Максим Гон провів екскурсію місцями Рівного, що репрезентують досвід пам’ятання, амнезії та її подолання у місті.
Завершальний день школи був присвячений презентації та аналізу ідей, запропонованих учасниками. Слід підкреслити, що десять з цих мініпроєктів зможуть розраховувати на фінансову підтримку від організаторів літньої школи, а також на менторство з боку ГО «Мнемоніка».

Другий етап школи пройде у грудні 2023 року у Луцьку. Програма цього етапу передбачає ряд заходів, зокрема лекцію, презентації мініпроєктів учасників школи та екскурсії по місцях їх реалізації.