Новини

Розпочинаємо реалізацію проєкту «Стежками пам’яті»

     Громадська організація «Центр студій політики пам’яті та публічної історії «Мнемоніка» розпочинає реалізацію проєкту «Стежками пам’яті». Він має за мету актуалізувати пам'ять про різні групи, які стали жертвами націонал-соціалізму, представлення громадськості невідомих / маловідомих прикладів порятунку жертв нацизму (євреї, роми, військовополонені, остарбайтери) та міжнаціонального конфлікту на Волині в роки Другої світової війни (поляки, українці, чехи).

     Проєкт передбачає:
-   проведення серії публічних лекцій у Рівному та Луцьку, запис подкастів учених про долі представників різних національностей, а також остарбайтерів, жінок, військовополонених 1941–1944 рр.;
-   створення та поширення історичного коміксу про Праведників народів світу, які рятували жертв Голокосту на Волині;
-     проведення школи «Стежками пам’яті», учасники якої познайомляться з інструментами пам’яті та формами пам'ятання про різні групи жертв націонал-соціалізму;
-     залучення локальних громад Волині до створення інструментів пам’яті про Другу світову війну;
-     створення онлайн-платформи, яка знайомитиме з місцями пам’яті, пов’язаними із Другою світовою війною на Волині.

     Проєкт спрямований на популяризацію такої моделі колективної пам'яті, яка включає в себе різні соціальні групи, що стали жертвами нацизму. Він спрямований на освітян, громадських активістів та лідерів громадської думки і має за мету поширення принципів та ідей демократії та толерантності.

Проєкт «Стежками пам’яті» реалізується за підтримки фонду «Відповідальність, пам'ять, майбутнє» (EVZ)/The project “Memory Paths” was supported by the EVZ Foundation.