Новини

Перший освітній семінар «Культура пам’яті»

11 березня 2020 року члени ГО «Центр «Мнемоніка» провели освітній семінар «Культура пам’яті». Учасниками семінару були вчителі суспільних та гуманітарних дисциплін, що проходять курси підвищення кваліфікації у Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

Семінар присвячений популяризації кращих практик культури історичної пам’яті в країнах ЄС, їх впливу на формування цінностей толерантності й примирення.

Під час семінару учасники взяли участь у таких заняттях:

– Максим Гон. Лекція «Палімпсести пам’яті: від площі Леніна до майдану Незалежності». Лекцію присвячено еволюції меморіального простору Рівного з радянських часів до сьогодні.

– Наталія Івчик. Тренінг «Фотографія як ретранслятор пам’яті». Під час тренінгу учасники дізналися про методику аналізу історичних фотографій. Використовуючи запропоновані критерії, вони довідалися про що розповідають старі фотографії Рівного. У фокусі уваги перебували світлини, які відображають полікультурне минуле міста.

– Петро Долганов. Лекція «Символічний простір і колективна пам’ять».

Тренінг «Конструюючи меморіальні простори». Під час лекції та тренінгу учасники отримали теоретичний і практичний досвід того, як можна адвокатувати зміни до меморіального простору своїх населених пунктів. Зокрема, вони дізналися про правила та можливості встановлення нових меморіальних знаків з ініціативи громадськості.

Учасники семінару отримали в подарунок книгу Джефрі Бердза «Голокост у Рівному», монографічю «Місто пам’яті – місто забуття» (з методичними рекомендаціями до аналізу меморіальних просторів) та спогади Хаї Мусман «Місто моє розстріляне».

Висловлюємо вдячність керівництву Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти за сприяння в організації семінару.

Довідково: семінар відбувся в межах проекту «Спільна пам’ять», який ГО «Центр «Мнемоніка» реалізовує за підтримки Rosa Luxemburg Stiftung в Україні.